– Lumo Publishing Oy:n kustantamien Sergey Gorshkovin kirjojen toimittaminen 2016

– Sergey Gorshkovin näyttelyn tuottaminen Hannu Hautala luontokuvakeskukseen 2016

– Lumo -lehden toimittaja, valokuvaaja ja joka paikan höylä 2015 →

– Lumo Publishing Oy:n toimitusjohtaja 2015 →

– Lumo Publishing Oy:n ja Lumo -lehden osakasperustaja 2015 →

– Luolailun köysitekniikan peruskurssi (SRT), Suomi ja Ranska 2015

– Mukana Suomalainen maisema -hankkeen kirjassa Saaristo 2015

– Luolakartoituksen peruskurssi 2014

– Melontaohjaaja EPP2 2014 →

– Suomen Ammattiluontokuvaajien jäsen 2014 →

– Journalistiliiton jäsen (SAL ry, Ympäristötoimittajat ry) 2014 →
– Lumikenkäohjaaja 2011 →
– Arkeologisen ilmavalokuvauksen kurssi, Tanska 2011
– Vuoden Luontokuvat 2010 –kirjan toimittaja 2010
– Erä- ja luonto-opas AMT 2010 →
– Luontokuva -lehden toimittaja 2010-2014
– Luontokuva -lehden vakituinen avustaja 2009-2010
– Esitelmiä, luentoja, kuvaesityksiä 2006 →
– Suomen Luonnonvalokuvaajien jäsen 2006 →
– Yrittäjä Tmi Kirmukarmu 2005 →
– Kustannusalan erikoistumisopinnot 2004
– Luovan kirjoittamisen opintoja, Turun yliopisto 2002-2003
– Osa-aikainen freelance-toimittaja ja -kuvaaja 2000 →
– Arkeologi (HuK), Turun yliopisto 2000
– Arkeologisia kenttätöitä 1994 →
– Itä-Aasian tutkimuksen opintoja, Helsingin yliopisto 1991-1993
– Luontokuvausharrastus alkoi 1980
– Syntynyt Helsingissä 1968

Olen luontokuvaaja, journalisti, arkeologi, kustannustoimittaja, kustantaja sekä erä- ja luonto-opas. Näitä toimia harjoitan Lumo Publishing Oy:n ja toiminimeni (Kirmukarmu) kautta.

Ensimmäisen kamerani sain syntymäpäivälahjaksi 1980. Zenit TTL oli pian loittorenkailla varustettu, lähikuvaus kiinnosti heti. Reilausreissulla 1990-luvun taitteessa tuli koukattua varta vasten Lontoon kautta ja Zenit vaihtui Canon F1 –runkoon. Sellaisella kuulemma Hannu Hautalakin kuvasi. Digiin siirryin 2006 ja nyt kuvaan Canon EOS 7D:llä. Käytetyin optiikka on 100 mm f/2.8L Macro IS USM. Digiaika merkitsi pitkäaikaisen harrastuksen vakavoitumista ja tavoitteellistumista monella tapaa. Nykyään luontokuvaus liittyykin tavalla tai toisella lähes kaikkiin töihini.

Keskeisin työsarkani on luontokuvaukseen kytkeytyvä julkaisutoiminta, päätyönä luontoon erikoituneen kuvalehden Lumon tekeminen. Julkaisutoimintaan liittyy, kirjoittamisen ja kuvaamisen ohella, toimittamista, kuvatoimittamista, verkkotoimittamista, oikolukua, editointia, kääntämistä ja kokonaisten julkaisujen projektinhallintaa. Oma sarkansa on näyttelyiden kanssa puuhailu.

Olen osallistunut noin 50 arkeologiseen kenttätyöprojektiin Suomen lisäksi Venäjällä, Kreikassa ja Latviassa. Kaivauksilla kuvaaminen on paljolti dokumentointia, kuten projektin etenemisen, työmenetelmien, löytöjen ja rakenteiden ikuistamista vallitsevissa olosuhteissa, mutta myös esinekuvausta jälkityövaiheessa. Olen hankkinut perustaidot myös arkeologisesta ilmavalokuvauksesta, jossa lentokoneesta käsin kuvaamalla ja kuvia analysoimalla etsitään aiemmin tuntemattomia muinaisjäännöksiä.

Eriasteisesti luonnon valtaamat tai ympäröimät muinaisjäännökset ovat luontokuvaajalle kiehtovaa kulttuurimaisemaa sinälläänkin. Arkeologiset rauniot ovatkin vieneet kuvausmatkoille maailmalle (Kypros, Marokko, Turkki, Thaimaa, Malesia, Kambodzha, Irlanti).

Olen luontokuvaajana kaikkiruokainen, mutta mieluisimpia ovat makroaiheet, eritoten matelijat ja sammakkoeläimet eli herpit. Olen Suomen herpetologisen seuran jäsen. Lähitulevaisuudessa etsimessä ovat erityisesti Kanadan matelijat ja sammakkoeläimet. Kuvausretkillä liikun usein lihasvoimin, mieluimmin polkupyörällä, kajakilla ja lumikengillä. Tai sitten ryömin tai roikun köysissä maan uumenissa luolaillessa.

Opetustyössä kuvilla on tärkeä rooli. Luennoin, vedän retkeilykursseja ja koulutan tulevia eräoppaita luonnontuntemukseen liittyvissä asioissa. Luontokuvaus on osana omaakin eräopastoimintaa, joko kuvausopetuksena tai yhtenä teemana opastetuilla retkillä. Viime aikoina mukaan on tullut myös seniorityö. Järjestän näyttelyitä, kuvaesityksiä, luentoja ja luontoretkiä yhteistyössä senioreiden palvelutalojen kanssa.

Yhteistyö ja verkostoituminen niin kuvaajien kuin monenlaisten muidenkin tahojen kesken on mielestäni avain onnistumisiin, joista hyötyvät kaikki osapuolet. Tiimityöskentely erilaisten projektien parissa on minulle luontainen tapa toimia.

Twitter: @JukkaPalm

Instagram: @juerpa68

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCYpBLdjugpO2GVFdEmdD17w