Itsenäisyyspäivänä 1946 syntynyt, Suomen Luonnonvalokuvaajien, Suomen Ammattiluontokuvaajien sekä Finnfoton hallituksissakin toiminut Ammattiluontokuvaajien perustajajäsen Hannu Vallas on kuvannut maatamme lintuperspektiivistä reilut 50 vuotta. Viime vuosina Museovirasto on hankkinut omistukseensa hänen kokoamansa ainutlaatuisen ja tarkoin dokumentoidun filmi- ja digikuvien kokoelman.
Hannu aloitti valokuvaamisen 1950-luvulla noin 10-vuotiaana isolla 6×9-rullafilmikameralla. Lentoharrastus alkoi 1960-luvulla ja aktiivipalvelus Ilmavoimien Hävittäjälentolaivue 21:ssä vuoden 1970 alussa. Hän sai monipuolisen lentotiedustelukoulutuksen ja oli mukana kehittämässä merivalvontalentotoimintaa Suomen Itämerellä. Hannu on ollut ilmassa yli vuoden elämästään ja kuvannut runsaat miljoona valokuvaa.
”Suomen rannikoiden ja saaristojen omaleimainen kauneus synnytti ajatuksen tehdä ilmakuvilla kuvitettu saaristokirja. Se toteutui sitten myöhemmin, kun 2008 saimme Tammen kustannustoimittaja Arno Rautavaaran kanssa valmiiksi Maailman kaunein saaristo -kirjan.”
Jo 1970-luvulla Hannu sai mahdollisuuden kuvata myös sivutoimiluvalla ilmakuvia Porin kaupungille ja yrityksille. Siitä alkoi Hannun toinen elämäntehtävä ja neljä vuosikymmentä kestänyt ilmavalokuvaajan ura. Hän perusti oman yrityksen ja tallensi kattavasti Suomen kamaraa.
Hannu pääsi ainutlaatuisella erikoisluvalla kuvaamaan myös luovutettua Karjalaa 1993 ja1994. Lisäksi Viron ilmailuhallituksen pääjohtaja kutsui hänet kuvaamaan Viroa ensimmäisenä heti venäläisten lähdettyä maan lentotukikohdista 1993.
”Pariisin rauhansopimus ajoi lentävää henkilökuntaa nuorena reserviin, mutta samana päivänä, kun sain läksiäisissä lennoston komentajalta sotilaspassin käteeni, ilmestyi Siivet-lehden ensimmäinen näytenumero. … Tämä kolmas elämänurani ilmailun parissa jatkuu edelleen, ja tämä ilmailualan aikakauslehti täyttää ensi vuonna 40 vuotta.”
Hannu on kokenut rikkaan ja monitahoisen elämän paitsi lentäjänä, ilmavalokuvaajana myös maailmaa kiertäneenä ilmailutoimittajana ja -kuvaajana. Mieleenpainuvimman reissunsa hän teki 1993. Neljä suomalaistoimittajaa oli kutsuttu Yhdysvaltoihin tutustumaan Hornetiin, joka oli valittu korvaamaan Suomen vanhat hävittäjät. Matkan huipennuksena heidät lennätettiin pienellä kuljetuskoneella San Diegosta lentotukialukselle Tyynellemerelle. Lentokannelle laskeuduttiin jarruvaijeriin ja seuraavana päivänä katapulttistartin jälkeen palattiin Kaliforniaan.
Suomi ilmasta kansien väliin ja maailmalle
”Ehkä tärkeimmäksi elämäntyökseni koen Suomen näkymien avaamisen ilmasta käsin suomalaisille ja maailmalle. Suomi ilmasta -kirjani valittiin WWF:n vuoden 2007 luontokirjaksi. Sitä painettiin painos suomeksi ja kaksi painosta englanniksi. Ne ovat levinneet laajalti maailmalle ja loppuivat kesken.”
Ilmakuvakirja sai paljon huomiota mediassa. Siitä seurasi mm. esiintymisiä, näyttely Narinkkatorilla ja ulkoministeriön tilaamana Brysselissä sekä ilmakuvien käyttöä laajemminkin. Monet kunnat ja kaupungit saivat omat ilmakuvakirjansa. Hannulta ilmestyi lisää omia kirjoja ja hän osallistui mm. Ammattiluontokuvaajien Suomalainen maisema -kirjoihin. Hannun mielestä hänen paras kirjansa on kuitenkin hyvin suunnitelmallisesti toteutettu Rakennettu Suomi ilmasta.
”Suomi on poikkeuksellinen jääkauden tasoittama ja muovaama maa: metsien, järvien, soiden ja peltojen rikas mosaiikki, jonka väripaletti muuttuu keväästä syksyyn liki viikoittain”, luonnehtii neljättä kvartaaliaan elävä Hannu – ja painaa edelleen 100 lasissa.
Hannun ilmakuvia näkee mm. näissä julkaisuissa:
- Kansallismaisemat (Ympäristöministeriö, 1993 – ilmakuvat)
- Maisemat ja asuinympäristöt (Maanmittauslaitos 350 v, 1994, Pentti Alalammi – ilmakuvat)
- Karjala kuvina, Laatokan Karjala (Constator 1995, Timo Nurmiluoto – ilmakuvat)
- Karjala kuvina, Viipurin Karjala (Constator, 1997, Timo Nurmiluoto – ilmakuvat)
- Maakuntien Suomi – Topeliuksen 150-vuotisjuhlateos (Tammi 1998, Kai Linnilä – ilmakuvat)
- Suomi ilmasta (Tammi 2007, Veikko Neuvonen)
- Maailman kaunein saaristo (Tammi 2008, Arno Rautavaara)
- Suomen kunnat ja kaupungit (3 osaa, Perhemediat 2008, Tarja Mäkinen)
- Helsinki ilmasta (Edita 2008, professorit Harry Schulman ja Panu Lehtovuori)
- Rakennettu Suomi ilmasta (Tammi 2011, Veikko Neuvonen)
- Destination Finland (Kirjakaari 2013, Markku Heikkilä)
- Suomi 100 – Suomalainen maisema -kirjasarja (4 osaa 2014–2017, Docendo ja Suomen Ammattiluontokuvaajat SAL ry)
- Lisäksi Hannun ilmakuvia on jo nähtävillä Museoviraston kaikille avoimessa Finna-palvelussa.
Suomen Ammattiluontokuvaajat SAL ry myönsi Hannu Vallakselle kunniajäsenyyden kevätkokouksessaan 2024.