Jaana Kotamäki

Talvinen Aurajoki sinisen hetken aikaan.
Kaupunkiluonnon monimuotoisuus on kiehtovaa ja voi parhaimmillaan avata aivan uudenlaisen kuvausmaailman.
Metsä rauhoittaa ja tekee ihmiselle tunnetusti hyvää ja saman asian ajavat myös kaupungin puistot ja viheralueet. Kaupunkiluontoa kuvaamalla mieli virkistyy ja stressitaso laskee.
Erityisesti aloittelevan kuvaajan saattaa olla helpompaa lähteä liikkeelle juuri kaupunkiluonnosta, sillä kuvausaiheita löytyy niin maisemista kuin eläimistäkin. Kaupunkihan saattaa olla mitä erilaisimpien elinympäristöjen palapeli, betoniviidakoista huolimatta. Upea vanha metsä voi yllättäin avautua aivan kerrostalon takaa tai cityketun voi bongata vaikkapa keskeltä kaupunkia, sen ollessa ruoanhaku reissullaan. Cityeläimistähän on tullut erottamaton osa kaupunkiluontoa ja niitä on yllättävän helppo kuvata. Aiheita tosiaan löytyy, kun vaan havainnoi ahkerasti ympäristöään. Lintuja näkee kaikkialla ja orava on tuttu näky kaupungin puistoissa. Useimmista puistoista löytyy myös paljon viehättäviä puita, jotka ovat hyvin kuvauksellisia. Vanhat jalopuut ovatkin varmasti yksi kaupunkiluontomme upeimmista kuvausaiheista.
Kuvanvakaajalla toimiva zoom-objektiivi toimii parhaiten, esimerkiksi 24-70mm /f 2,8 tai 70-200 mm f2,8 objektiivit. Myös pokkarit ovat käteviä kaupunkiluonnossa. Mikäli halutaan laajempia näkymiä rakennuksineen, niin mahdollisimman laajakulmainen objektiivi on silloin paras. Erityisen tehokkaita näkymiä saadaan 10-16 mm:n polttovälialueella, jolla myös toisaalta päästään hyvin lähelle kohdetta ja voidaan poimia kuvaan vain oleellinen.
Lumisadekuvaus sopii erityisen hyvin juuri kaupunkiin, koska silloin kaupungin saasteet eivät näy niin hyvin kuvissa kuin normaalisti. Käsitarkennuksella on helpompi hallita lumisadetta ja valotusajaksi voi kokeilla 1/500 sekuntia tai hitaampaa, mikäli halutaan liike-efektiä mukaan kuvaan.

Kuvakulma ja vuorokaudenaika
Sopivan kuvakulman löytyminen saattaa olla ratkaisevaa, joten kannattaa valita sellainen kamerakulma, joka antaa mahdollisimman hyvän yleiskuvan kaupunkinäkymästä. Korkean kuvauspaikan valitseminen takaa sen, etteivät rakennusten pystylinjat kallistu, joka taas on tyypillinen ongelma maan tasalla kuvaamiselle. Kuvausaika vaikuttaa oleellisesti myös lopputulokseen, sillä kaupunkimaisema muuttuu hyvin paljon, kun sitä tarkastellaan eri aikaan päivästä.
Kaupungin syttyviä valoja kannattaa kuvata heti auringonlaskun jälkeen, koska vallitsevaa valoa on vielä jäljellä. Iltahämärässä rakennukset erottuvat vielä hyvin ja taivaan väri on sinertävää.
Illan pimetessä ja taivaan yhä tummuessa kannattaa kokeilla myös öisen kaupungin kuvaamista.
Jalusta on tuolloin välttämätön, sillä valotusajat saattavat venyä hyvinkin pitkiksi. Kannattaa käyttää valotuksen käsisäätöä ja asettaa aika niin pitkäksi, että myös tausta valottuu hyvin.
Apuna voi käyttää lankalaukaisinta. Öiset rakennukset saattavat olla jopa kuvauksellisimpia kuin päivänvalossa otetut. Kirkkaita katulamppuja kannattaa välttää, sillä ne voivat synnyttää häiritseviä heijastumia kuvaan.
Kun halutaan kuvaan liikkuvia valoja, niin silloin voidaan valita kuvauspaikaksi joko vilkasliikenteinen tien vierusta tai siirrytään korkealle paikalle, josta avautuu hyvä näköala tielle.

Liikkuvia kaupungin valoja heti auringonlaskun jälkeen; 50 mm, 5,0 sec; / f/16, ISO 200.

Katukuvaus
Katukuvaus sopii hyvin myös kaupunkimaisemien kuvaamiseen ja kuviin voi hyvin sisällyttää myös ihmisiä ja eläimiä. Katukuvaajahan toimii ikään kuin sivusta tarkkailijana ja kerää mielenkiintoisia kuvausaiheita kadulta joko hyvin spontaanisti tai ratkaisevia hetkiä etsien – ehkäpä vähän Cartier-Bressonin tyyliin.
Erityisesti näen katukuvauksen ja mustavalkoisuuden toimivan tehokkaasti yhdessä. Mustavalkoisuudella saadaan pelkistettyä vain oleellinen, jolloin kohteen muodot ja sävyt korostuvat hyvin.
Lopuksi
Ja kuten kaikessa kuvaamisessa, niin säännöthän on tehty rikottaviksi. Kannattaa liikkua kaupunkiluonnossa avoimin silmin, sillä koskaan ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu.

Katukuvauksessa ratkaisevan hetken merkitys korostuu. EF70-200 mm f2,8; 70 mm, 1/8000 s, f/2,8; ISO 1600