Kuusamossa kuvia Kiinasta ja Venäjältä – Kuusamo XXII Nature Photo 7.-10.9.2017

Venäläinen Sergey Gorshkov on tallentanut Unescon kohteen Putoranan laakion vesiputouksia

KUUSAMOSSA KUVIA KIINASTA JA VENÄJÄLTÄ

Kuusamo XXII Nature Photossa 7.-10.9. nähdään ainutlaatuisia kuvia Kiinasta ja Venäjältä. Kiinalaista luontokuvausta tunnetuksi tekevä Xie Jianguo on koonnut maanmiestensä kuvista 150 kuvan sarjan nisäkkäistä ja linnuista ja mukana on myös luonnonsuojeluyhdistyksen tilannekatsaus. Venäläisen huippukuvaaja Sergey Gorshkovin aiheina ovat Wrangel Island ja Putoranan laakio. Nature Photossa esiintyy lisäksi 13 muuta kuvaajaa tai filmintekijää.

”Kiinassa on meneillään kova into saada kontakteja luontokuvaajiin ympäri maailman ja sekä viedä kiinalaista että tuoda länsimaista luontokuvausta. Kuusamo on ensimmäinen ulkomainen festivaali, jossa kiinalaisesta luonnosta on monen kuvaajan yhteisesitys. Suunnitteilla on myös laajempi kiinalaisen luonnon näyttely Kuusamoon ensi vuonna”, kolmesti Kiinassa vieraillut taiteellinen johtaja Lassi Rautiainen kertoo.

”Sergey Gorshkov on vuosien ajan kuvannut helikopterista Unescon luonnonperintökohdetta Putoranan laakiota Keski-Siperian ylängöllä. Erityisesti mahtavat vesiputoukset lumoavat. Pohjoisella jäämerellä sijaitseva Wrangelinsaari on ollut Sergeyn lempikohteita jo pitkään: jääkarhu, naali, myskihärkä, mursu ja arktiset linnut nähdään Kuusamotalon valkokankaalla”, Rautiainen sanoo.

Myös Norja on tunnettu arktisista lajeista, joihin perehdyttää ammattikuvaaja ja vuosittain Dovressa kuvaajia opastava Roger Brendhagen. Ruotsalainen Hans Strand tunnetaan maailman parhaiden maisemien tallentajana: Islanti ja Hansin ”mansikkapaikat” tulevat tutuiksi Kuusamossa.

Nature Photo alkaa Kuusamo-opiston upouudessa Teatterisalissa jo torstai-iltana Sami Karjalaisen (Hyönteisten kuvaus ja kerroskuvaus) ja Petteri Saarion (Aktivisti-filmi) esityksillä. Samassa paikassa tapahtuma jatkuu perjantaina iltapäivällä Juha Taskisen (Jäätä rakastavat), Petteri Saarion (Oulanka ja Paanajärvi) ja italialaisten jo 1993 tekemällä filmillä The Man of Kuusamo.

Kiinalaisen Xie Jianguon esityksessä nähdään mm. gibboneja

KONSERTTI ILMAN LUONTOKUVIA

Perjantain perinteisessä konsertissa musisoi Pauli Hanhiniemen Retkue. Ensimmäistä kertaa Nature Photon historiassa testataan konserttia sellaisenaan ilman taustalla vaihtuvia luontokuvia. Kajaanilaisen Tapio Kostetin aiheena on Kuva liikkuu ja liikuttaa.

Lauantain kotimaisina niminä esillä ovat Kuusamoon muuttanut Jarmo Manninen (Koillismaa), Sami Karjalainen (Rantojen hyönteiset), Juha Taskinen (Järvihylkeiden jäljillä), Anna-Liisa Pirhonen (Tammikuusta talvipäivän seisaukseen) ja someilmiö Konsta Punkka.

Sunnuntaina Hannu Hautala kertoo palokärjestä, Lassi Rautiainen seikkailee Karjalassa, Juha Taskinen ylistää saimaannorppaa, Sami Karjalainen neuvoo lentävien hyönteisten kuvaamisessa ja päivän päättää juontajana tapahtumassa oleva TV-kasvo Kimmo Ohtonen esityksellään Luontosuhde.

Kuusamotalon näyttelyissä on jälleen satoja kuvia kuten Nature Photon parhaat ja Vuoden luontokuvat. Kaamosgallerian päänäyttely Kansallispuistot – maamme luonnon helmet on Tea Karvisen käsialaa seitsemän vuoden projektina.

Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa esillä on lauantai-illasta alkaen Juha Taskisen Saimaan salaisuuksia ja italialaisten Kuusamon taika näyttelyt.

Tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta www.kuusamo.fi/naturephoto.

Lataa käsiohjelma