Tampereen yliopiston uusi tutkimusraportti avaa näkymiä visuaalisen journalismin tulevaisuuteen. Visuaalista journalismia tulee uudistaa uudet toimijat ja teknologiat ja huomioiden. Mediakenttä ja käsitys visuaalisesta journalismista ovat muuttuneet monin tavoin digitalisaation myötä. Visuaalinen journalismi tulee kuitenkin yhä tulevaisuudessa olemaan merkittävä uutistiedon lähde.
– Media-alalla vallitsee ristiriitainen tilanne: samaan aikaan, kun visuaalisuuden merkitys on kasvanut, perinteisiä kuvaajia on toimituksissa vähemmän. Tartumme tähän ristiriitaisuuteen ymmärtämällä visuaaliset journalistit kuvien ja tiedon välisen suhteen asiantuntijoina, kertoo professori Asko Lehmuskallio.
Digitaalista kuvaa on helppo tuottaa ja manipuloida, jolloin esimerkiksi tekoälyllä tuotetut kuvat ovat vaarassa sekoittua dokumentaarisiin kuviin. Raportin löydösten mukaan on entistä tärkeämpää vaalia yleisön luottamusta visuaalisten journalistien kykyyn tuottaa luotettavaa tietoa, vaikka siinä käytettäisiin uusimpia visuaalisia teknologioita. Monenlaisten kuvalähteiden hyödyntäminen päivittäisessä uutistyössä vaatii yhteiskunnallista ajattelukykyä.
– Teknologinen kehitys luo journalisteille paineita opetella jatkuvasti uusia taitoja, mutta teknisten taitojen lisäksi joudutaan tarkistamaan journalistisia työkäytäntöjä ja pohtimaan sellaisia asioita kuten kuvien vastuullisuus, läpinäkyvyys ja moninaisuus. Nämä journalismin arvoihin ja standardeihin liittyvät kysymyksethän eivät sinänsä ole uusia, sanoo tutkija Paula Haara.
KuvaTieto -raportti
Raportti on Åkerlundin mediasäätiön rahoittaman samannimisen hankkeen loppuraportti. KuvaTieto-hankkeessa kehitettiin uusia kuvajournalismin muotoja kiinnittämällä huomio digitaalisen teknologian kehitykseen, media-alan ammatillisiin osaamistarpeisiin ja alaan liittyvään tutkimukseen.
Hankkeessa haastateltiin visuaalisuuden ammattilaisia media-alalta sekä visuaalisen viestinnän ja median tutkijoita ja opettajia. Raportti kokoaa haastatteluiden keskeiset löydökset. Lisäksi raportin liitteeseen on koottu esimerkkejä ja ohjeistuksia siitä, mitä visuaalinen journalismi voisi tulevaisuudessa olla.
Lue kuvatietohankkeen loppuraportti osoitteesta:
https://finnfoto.fi/wp-content/uploads/2024/12/KuvaTieto_loppuraportti.pdf
Lähde: Finnfoto ry