Jari Peltomäki

Lapinpollo 9106 (Strix nebulosa) Great Grey Owl Finland July 2008

Hyviä maisemallisia lintukuvia näkee paljon vähemmän kuin hyvä lajipotretteja, lentokuvia tai toimintakuvia linnuista. Maisemallisten lintukuvien ottaminen onkin paljon haastavampaa kuin peruslintukuvien. Jos halutaan maisema mukaan linnun taustalle, niin pitää kiinnittää erityistä huomiota kuvan sommitteluun, valoihin, kuvakulmaan ja tietenkin myös taustaan. Maisemallisten kuvien yrittäminen kuitenkin kannattaa, koska sellaisia kuvia käytetään usein suurempikokoisina kalentereissa, kirjoissa ja lehdissä kuin pelkkiä lajikuvia.

Oikea objektiivi?

Minulta kysytään usein mikä on oikea objektiivi lintukuvien ottamiseen. Valitettavasti
tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Erilaisilla objektiiveilla syntyy erilaisia lintukuvia. Lintukuvauksessa käytetään kaikkein eniten teleobjektiiveja (yli 300mm) koska ne soveltuvat erinomaisesti juuri lajikuvien ottamiseen. Kuitenkin myös teleobjektiiveilla voidaan kuvata oikeissa olosuhteissa maisemallisia lintukuvia, erityisesti kun otetaan huomioon taustalla näkyvä maisema ja sommitellaan lintu tai linnut oikeaan paikkaan kuva-alalla.

Itse pidän erityisesti zoom-objektiiveilla kuvaamisesta, koska niillä pystyy paremmin sommittelemaan kuvan jo maastossa valmiiksi. Jos käyttää kiinteäpolttovälistä teleobjektiivia niin silloin voi joutua käyttämään enemmän niin sanottua jalkazoomia eli menemään joko lähemmäs tai kauemmas kuvauskohteesta.

Lyhyen polttovälin objektiivilla kolmiulotteisia kuvia

Paikoissa jossa linnut ovat helpommin lähestyttävissä voidaan lintuja kuvata myös lyhyemmän polttovälin objektiiveilla. Vaikka Suomessa linnut ovat pääsääntöisesti aika arkoja ja niitä ei pääse kovin lähelle, niin erityisesti kaukolaukaisimen avulla tai peili-ikkunallisesta piilokojusta voidaan kuvata lintuja myös lyhyemmillä linsseillä. Läheltä ja lyhyellä polttovälillä otetut kuvat usein vielä erottuvat joukosta, koska suurin osa lintukuvista kuvataan teleobjektiiveilla.

Lyhyellä polttovälillä kuvattaessa taustan merkitys kuvassa korostuu, koska myös linnun taustalla oleva maisema tulee kuvassa terävänä esille. Hyvän maisemallisen lintukuvan ottaminen lyhyellä polttovälillä onkin selvästi haastavampaa kuin lajipotrettien kuvaaminen teleobjektiivilla.

Laulujoutsenia maalaismaisemassa. Kuukaudessa on vain muutama päivä jolloin pääsee kuvaamaan valoisassa nousevaa täysikuuta. 200-400mm f4 (300mm), 1/250s, f7.1, ISO1600
Tunturipollo 7540 (Bubo scandiaca) Snowy Owl Lapland Finland July 2011Tunturipöllö pesimämaisemassaan. Taustalla näkyy laaja palsasuoalue sekä tunturit – tunturipöllön valtakuntaa. Kuvattu piilokojusta pesäkuvausprojektin yhteydessä.
600mm f4, 1/1250s, f6, ISO1600
Suokukkoparvi auringonlaskua vasten kuvattu. Tasamaalla kuvattaessa ei välttämättä saa kovin paljon maisemaa näkymään kuvassa, mutta tästä kuvasta mielenkiintoisen tekee auringonlasku sekä näkyvä sivuaurinko taustalla.

Kuvakulmalla on merkitystä

Linnun taustalla oleva maisema tulee yleensä paremmin esille kun kuvataan hieman korkeammasta kuvakulmasta. Lintutorniin tai mäen päälle nouseminen auttaa saamaan kuvan taustalle enemmän maisemaa. Itse olen muutaman kerran ollut pienlentokoneen kyydissä ja kuvannut muun muassa joutsenia ja kurkia yläpuolelta. Mielenkiintoinen ja hieman tavallisuudesta poikkeava kuvakulma.

Kuvausolosuhteet

Vastavalo, sumu tai sade tuovat lintukuviin hienon tunnelman ja nämä olosuhteet sopivat myös maisemallisiin lintukuviin. Aikaisin aamulla tai myöhään illalla on usein hieman usvaa ja valokin on erinomaista kuvausta ajatellen. Vastavalo on valojen aatelia ja toimii etenkin silloin kun aurinko on matalalla eli aikaisin aamulla ja myöhemmin illalla.

Kurkiparvi syksyisessä peltomaisemassa. Myös teleobjektiivilla voi ottaa maisemallisia lintukuvia kun vaan maisema lintujen taustalla on jotenkin mielenkiintoinen. Taustan värikäs maisema luo kuvaan hienon syksyisen tunnelman.
Olen tarkoituksella himmentänyt paljon, jotta myös tausta erottuisi paremmin kuvassa.