Mikael Rantalainen (s. 1970) on helsinkiläinen ammattivalokuvaaja. Mikael on syntynyt Lahdessa, mutta vuodesta 1990 lähtien hän on asunut Helsingissä. Mikael aloitti valokuvausharrastuksen 1980-luvun loppupuolella, ja vuonna 2005 hän perusti yrityksen kuviensa myymiseksi. Vuodesta 2012 lähtien hän on toiminut päätoimisena valokuvaajana ja valokuvauskouluttajana.

Mikaelin intohimona on maisemavalokuvaus. Häntä viehättää erityisesti talvinen maisema, jään ja lumen monet muodot. Helsingissä Mikaelin mielestä parasta aikaa maisemavalokuvauksen kannalta ovatkin ne päivät, jolloin meri jäätyy, tai vapautuu jäistä. Tällöin on tarjolla päivittäin vaihtuvia ainutkertaisia jäämaisemia ja jäämuodostelmia. Kesäaikaan Mikael kuvaa Helsingissä pääosin kulttuurimaisemia.

Mikaelia kiinnostaa myös lähimaisemat, makrokuvaus ja abstraktit muodot. Makrokuvissa jäästä hän on yhdistänyt kiinnostuksensa talveen ja abstraktit muodot.

Mikael on järjestänyt useita valokuvausnäyttelyitä pääosin helsinkiläisistä maisemista. Mikaelin maisemakuviaan on ostettavissa hänen nettisivujen kautta vedoksina, canvas- ja akryylitauluina.

Maisemien lisäksi Mikael kuvaa tapahtumia. Kaikessa hänen kuvauksessaan on yhteisenä tekijänä oikean hetken vangitseminen, olkoon kamera edessä sitten maisema tai vauhdikas tapahtuma.