Olen elänyt suurimman osan elämääni meren rannalla. Suolaveden tuoksu ja kaukainen horisontti ovat sielunmaisemani missä ikinä liikunkin. Samat elementit määrittävät myös valokuvani.

Asumme yhteisen veden äärellä olimme sitten Itämeren rannalla tai Kiinanmerellä. Valokuva on yhteinen kielemme. Sen mitä näemme, muuttuvat kuviksi, jotka ymmärretään kunkin kulttuurin suodattamana, mutta ymmärretään kuitenkin. 

Valokuvadokumentointi tapahtuu samoista lähtökohdista: ympäristöä kunnioittaen ja dokumenttivalokuvan perinteisiin luottaen. Olen ollut valveilla ja tietoinen, että merellinen maailma on yhteistä perintöämme ja on dramaattisesti muuttumassa. Moni kuva on jo otettaessa pala menneisyyttä. Olen ollut etuoikeutettu saadessani opastusta useimmille outoon ja pelottavaankin maailman monilta asiantuntijoilta eli niiltä ihmisiltä, joiden elämänmuotoon ympäristö kytkeytyy.

Tämän dokumentaarisen tehtävän rinnalla olen myös tavallinen valokuvaaja ja tietokirjailija. Toistakymmentä kirjaa on syntynyt monenlaisten yhteistyöprojektien tuloksena, ja yhdestä niistä sain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Kuvausoppaat, valokuvauksen tekniikkaan liittyvät koulutukset ja kurssit ovat jo pitkään luoneet pohjan ansioille, joilla olen ostanut aikaa merellä liikkumiselle.

Tapaiselleni jo alaluokilla koulussa kuvia tehneelle ei kuvaamisen tekniikka ole sen kummallisempaa kuin skaalojen opettelu soittajille; ne osataan. Oma sektorinsa ovat pitkien projektien järjestelyt, oli kyseessä sitten näyttelyn suunnittelu tai laajan kirjahankkeen toteutus. Kaikki tämä liittyy nykyiseen toimenkuvaan missä yksittäisten kuvien käyttö, ja kuvaaminen, vähenee ja kokonaisuuksien toteuttaminen lisääntyy.

Työ jatkuu, kuvaaminen ei tule valmiiksi koskaan. Aikaa ei saa lisää, mutta työnsä voi aina suunnitella paremmin. Tämä onnistuu aiempaa sujuvammin ja kun työkalut sekä osaaminen ovat kunnossa, voi keskittyä uuden materiaalin tuottamiseen.

Kuvista

Pääasiallinen kuvauskohteeni on Itämeri kaikkine sen ilmiöineen. Etenkin kotimereni, Selkämeri, on muuttumassa kala-aitasta voimatuotannon käyttöön, ja moni kulttuurimaisemaan liittyvä näkymä tulee katoamaan. Samalla muuttuu luonnonympäristö ja kuvaaminen on toisaalta näiden katoavien elementtien monipuolista tallentamista, toisaalta muutoksen seuraamista.

Klikkaa kuvaa päästäksesi galleriaan.