– Kokopäivätoiminen ammattiluontovalokuvaaja vuodesta 1993
– Luontovalokuvauksen opettaja ja ohjelmistokouluttaja vuodesta 1994
– Luontovalokuvauskilpailujen tuomarina vuodesta 1998
– Kuusamo Nature Photography (KNP) vuodesta 1999
– Suomen Luontokuvausinstituutti/ Finnish Wildlife and Nature Photography /perustaja / kouluttaja vuodesta 2013
– Suomen Luonnonvalokuvaajien jäsen vuodesta 1991
– Useita valokuvanäyttelyitä eri puolilla Suomea vuodesta 1994
– Tehnyt viisi luontokuvakirjaa yksin tai yhteistyössä muiden kuvaajien kanssa

Paavo Hamunen on Savosta kotoisin oleva valokuvaaja, jonka työalue keskittyy Nuuksiosta Kuusamoon ja Vienan Karjalaan. Erityisesti sydäntä ja kameran linssiä lähellä ovat Paanajärven erämaat Venäjän puolella.

Paavo ammentaa luonnon kiehtovasta kiertokulusta, muodoista ja abstraktioista loputtomasti aiheita ja elementtejä työhönsä. Kasvimaailman yksityiskohdat, monimuotoiset metsät, lintu- ja maisemakuvaus myös videon ja äänimaailman kautta ovat esimerkkejä Paavon ammatillisista vahvuuksista.

Paavo ei turhaan ole kysytty kouluttaja niin luontokuvauksen kuin rautaisen ohjelmisto-osaamisen ja
valokuvanäyttelyiden toteuttamisen alueella. Vankka kokemus yhdistyy ammattitaitoon ja luovuuteen. Viimeisin oma kiertävä yksityisnäyttely vuodelta 2010 on ”Vienan sydän”, joka löytyy myös kirjana. Paavolta on vuosien varrella ilmestynyt yksin tai yhteistyössä muiden kuvaajien kanssa viisi valokuvateosta, mm. ”Kuusamo-sydämellä” vuodelta 2013.

Paavo hakee pitkän ja palkitun luontokuvaajan uran jatkoksi uusia näkökulmia kuvaamiseen hyödyntämällä kameran rajattomia mahdollisuuksia. Hänellä on luontokuvaajana halu löytää ennakkoluulottomia ja mahdollisimman monipuolisia tapoja tuoda esille luonnon kauneus ja hetken tunnelman ainutlaatuisuus.

Paavo Hamunen perusti 2013 yhdessä luontokuvaajakollegoidensa Susanna Aarnion ja Olli Lamminsalon kanssa Suomen Luontokuvausinstituutin (Finnish Wildlife and Nature Photography Institute), jossa opetetaan laajasti luontokuvausta ja -tuntemusta. Kaikki kolme tekevät instituutissa pioneerityötä luovan ja rajoja rikkovan luontovalokuvauksen opettamisen parissa. Instituutin vakituinen toiminta keskittyy Nuuksioon, Juvalle ja Kuusamoon.
Suomen Luontokuvausinstituutti ja Kuusamo Nature Photography kouluttavat luontokuvauksen harrastajia ja ammattilaisia kaikilla luontokuvauksen osa-alueilla. Koulutusta ja kursseja järjestetään myös ohjelmistotekniikoissa, kameratekniikassa, kuvaesitysten- ja kirjojen ja valokuvanäyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa aina taiteellisesta visiosta käytännön tulostukseen ja tekniseen toteutukseen saakka.
SLKI ja KNP järjestävät kaikkea kurssi- ja koulutustoimintaa myös tilauksesta joka puolella Suomea.
Paavolle luontokuvaus ja sen opettaminen on kutsumusammatti ja hän kannustaa kurssilaisiaan löytämään oman luovan ja ainutlaatuisen kuvaustyylin ja -taidon. Tämän takia SLKI:n ”luova luontokuvaus”- opintokokonaisuus on erityisesti Paavon sydäntä lähellä.